Heb jij passie voor het herstel van het gewone leven voor jong en oud?

Ik heb hulp nodig - House of Hope
Gele cirkel

Zoek je een enerverende leerwerkervaringsplaats? Wil je werken met verschillende culturen? Outreachend bezig zijn? Werken vanuit de presentietheorie? Dan is House of Hope iets voor jou!

Wie is House of Hope?

House of Hope wil kwetsbare mensen in Rotterdam-Zuid, waar veel armoede, eenzaamheid en schuldenproblematiek is, ondersteunen, zodat het gewone leven wordt hersteld. Dit doen we door het bieden van laagdrempelige hulpverlening en groepsactiviteiten, die gericht zijn op netwerkversterking en samenredzaamheid.

Kenmerkend voor onze werkwijze is dat we zo lang als nodig is present zijn, actief op zoek gaan naar mensen die hulp nodig hebben, en werken vanuit een familiaire setting. Hulpvragers laten we zoveel als mogelijk is participeren als vrijwilliger, zodat zij een zinvolle daginvulling hebben, hun eigenwaarde terugkrijgen en werkervaring opdoen.

We verwoorden onze manier van werken in de kernwoorden vinden, verbinden, versterken en vieren.

Hoe doen we dit?

Onze huiskamers van de wijk zijn gezellige en laagdrempelige ontmoetingspunten voor wijkbewoners. Mensen kunnen hier terecht voor gezelligheid, een kop koffie of een vraag. Hulpvragers met eenvoudige én complexe problemen kunnen terecht bij onze maatschappelijk dienstverleners. Verder organiseren we groepsactiviteiten, waarbij mensen elkaar kunnen ontmoeten en op deze manier deel uitmaken van een gemeenschap. Dit kan tegelijkertijd een middel zijn om hun sociale netwerk te versterken en te vergroten.

Wat houdt de stage-ervaringsplek in?

Vanuit de profielen Welzijn en Samenleving en Jeugd kan er stage worden gelopen. 28 uur per week leer je het werken in de wijk op het gebied van volwassenen en kinderen. We werken ook met gezinnen, waarbij we hen vanuit de context ondersteunen. Tevens ben je actief betrokken bij een groepsactiviteit, die bij je aansluit. Het kan zijn dat je thema’s bespreekt op een vrouwen- of mannengroep of dat je kinderen veiligheid biedt in het speelcafé.

House of Hope biedt per schooljaar plaats aan meerdere studenten. De studenten worden verdeeld over onze locaties. Je hebt een vaste locatie waar je actief zult zijn.

Binnen de stage-ervaringsplek ontwikkel je jezelf op meerdere expertise gebieden als: werken vanuit de presentietheorie, schulden en beschermingsbewind, kinderen in armoede en het inzetten van cliënten als vrijwilliger (met alle vragen die daarbij komen kijken). Omdat een aantal van onze vrijwilligers een verstandelijke beperking heeft, komen ook onderwerpen als werken met mensen met een verstandelijke beperking aan bod. Het werken met de diverse doelgroepen van House of Hope brengt spanningsvelden met zich mee. Jouw eigen inbreng zal dus mede bepalen waar je je verder in verdiept. Andere spanningsvelden, die we jaarlijks terug zien komen en ook zullen bespreken zijn: “Hoe geef je verstandelijk beperkte vrijwilligers een volwaardige vrijwilligersplek, maar zorg je er tevens voor dat mensen in de inloop niet schrikken van een vrijwilliger die boos wordt omdat hij iets verkeerd begrijpt?” “Hoe ga je om met ouders die echt een betere situatie voor hun kinderen willen maar teveel stress hebben en te weinig geld om daar ook echt voor te kunnen zorgen?” “Hoe sluit je bij een groep met zes culturen en grote leeftijdsverschillen aan?” “Hoe leer ik naast vraaggericht werken ook aanbodgericht te werken?” “Hoe bepaal ik mijn plaats als een vrijwilliger ook een cliënt van mij is?” “Hoe leer ik te werken vanuit de relatie?”

Op die manier werken we samen en helpen we jou als student op weg naar een toekomst als professional.

Hoe ziet het profiel van de student eruit?

Herken jij je in het onderstaande? Dan is deze leerwerkervaringsplek echt iets voor jou!

  • Je bent praktisch ingesteld en hebt er zin in om met mensen samen aan de slag te gaan.
  • Je bent iemand die de relatie met de ander centraal stelt en vanuit die relatie werkt aan datgene wat voor de cliënt belangrijk is. Zo sluit je aan bij het werken vanuit presentie.
  • Je wilt graag leren hoe je te midden van dat contact met die cliënt het overzicht behoudt en ook aan de leefgebieden denkt die de cliënt misschien sneller vergeet. Óf jij bent goed in het houden van dat overzicht en je wilt graag leren hoe je echt vanuit de relatie werkt met de cliënt die je begeleidt.
  • Je bent op zoek naar de vraag achter de vraag, en kunt geduldig omgaan met taalbarrières.
  • Je ziet het als een uitdaging om met kinderen en tieners in de wijk te werken en er voor hen te zijn.
  • Je wilt graag werken met verschillende culturen in een groep.
  • Je staat open voor het werken met vrijwilligers en bent bereid onze dagopeningen, waarin we de dag met elkaar openen met Bijbellezen en gebed, bij te wonen.
  • Je kunt je goed inleven in anderen en bent positief ingesteld.
  • Je staat stevig in je schoenen.
  • Je kunt goed schakelen.
  • Je bent leergierig en proactief ingesteld.
  • Je kunt buiten de kaders denken.
  • Je bent in staat om breed te signaleren/analyseren en methodisch te werken.
  • Je legt gemakkelijk de link van praktijk naar theorie en andersom.
  • Je kunt goed reflecteren op jezelf.

Stagevergoeding

Je ontvangt een stagevergoeding van 150 euro per maand.

Scroll naar boven