De geschiedenis van House of Hope
Het begint allemaal in 1999. Cor en Elsbeth Hubach, die op dat moment in Groningen wonen, raken betrokken bij het werk onder vluchtelingen en asielzoekers. Ieder jaar doen ze mee met een vakantiekamp. “Elke keer als het voorbij was, hadden we heimwee naar die periode. Zo groeide het verlangen om de hulp aan mensen die het veel minder hebben dan wij, structureel een plek te geven in ons leven.”
In 2003 krijgen Cor en Elsbeth het concrete verzoek om een diaconaal project te beginnen in Rotterdam. Een kerk waar ze via de vakantiekampen contact mee hebben, wil via een nieuw project hulp bieden aan mensen aan de onderkant van de samenleving. Standplaats: Tarwewijk, ook bekend als ‘krachtwijk’. Zeventig procent van de bewoners is van buitenlandse afkomst. Vijftig procent van de kinderen leeft in gebroken gezinnen.
Ze gaan een paar dagen naar Rotterdam om te ervaren wat het met hen doet. Tijdens die dagen ervaren ze dat God hen naar deze plek leidt. Cor, op dat moment projectmanager bij een landelijk adviesbureau, besluit een dag per week minder te gaan werken. Elsbeth gaat zich fulltime inzetten als vrijwilliger.
Een buurtbarbecue en een Braziliaanse band
De eerste activiteit in 2004 is een buurtbarbecue en een Braziliaanse band. In december van datzelfde jaar komt de eerste betaalde kracht voor 16 uur in dienst. Een jaar daarna ontvangt House of Hope een belangrijke Rotterdamse vrijwilligersprijs: het wordt beschouwd als meest opvallende project op educatief en sociaal-cultureel vlak.
In januari 2006 wordt House of Hope officieel een stichting, en daarna volgen de ontwikkelingen elkaar snel op. In 2007 wordt er een tweede locatie geopend op Katendrecht, waarna in 2008 activiteiten in Beverwaard starten. De jaren daarna breidt het werk zich gestaag uit met allerlei activiteiten.
Zingeving en geloof
In 2008 wordt er een aparte tak opgezet, genaamd House of Life, voor pastorale zorg, als antwoord op het toenemende aantal vragen rondom zingeving en geloof.
Omdat er vragen komen vanuit wijkbewoners om meer over de Bijbel en het geloof te weten, worden er vanaf 2019, in samenwerking met PKN Charlois en ICF Rotterdam, tweewekelijkse samenkomsten belegd, waarbij er met elkaar gegeten wordt en een Bijbels thema wordt besproken.