Leo: ‘Als je zelf even de weg niet meer weet, loopt House of Hope met je mee.’

13 juni 2024
Leo wandelt over het algemeen vrolijk door het leven, maar toen dat door het verlies van een dak boven zijn hoofd even niet meer ging, liep House Of Hope met hem mee.
Gele cirkel

Leo had jarenlang een zorgeloos leven. Hij groeide op in Suriname – “Rijk waren we niet, maar alles wat je nodig had, groeide bij ons op het erf.” – en besloot in 1991 eens een kijkje te nemen bij vrienden die naar Nederland waren verhuisd. Twee maanden zou hij blijven, maar eenmaal in Nederland belde hij al snel zijn ouders om te melden dat hij wat langer zou wegblijven dan twee maanden. “Ik voelde me zo verbonden met de mensen hier.”

Inmiddels woont hij al meer dan de helft van zijn leven in Nederland, of beter gezegd: in Rotterdam. “Ik heb overal gewoond in Rotterdam. In Crooswijk bij een vriend in huis. In Kralingen, in een ‘gemeubileerd’ appartement, waarmee in die tijd ontzettend werd gefraudeerd, want mijn bank was tevens mijn bed. En nu woon ik alweer jaren op Zuid. Op dit moment op Katendrecht. In de straat waar ooit de beste Pekingeend van Rotterdam werd verkocht. Na al die jaren in Rotterdam ken ik al die feitjes.”

House of Hope Katendrecht is tegenwoordig minimaal een keer in de week zijn vaste stek. Even een bakkie doen, bijkletsen, werklijsten scannen en naar zijn werkgever mailen.

Het gaat weer goed met Leo. Dat straalt hij ook uit: hij is blij, positief, heeft een inspirerend verhaal voor wie het horen wil en is blij met zijn werk als verkeersregelaar. “Ik ben toerist in eigen land”, zegt Leo glunderend. “Laatst moesten we in Loenen aan de Vecht werken. Weet je hoe mooi het daar is?”

Een paar jaar geleden stond hij er minder rooskleurig voor. Door een ongelukkige relatie raakte hij zijn huis kwijt. “Je kunt zeggen dat ik de weg even niet meer wist”, zegt Leo erover. “House of Hope heeft me toen heel goed bijgestaan. Ze liepen met me mee en waren mijn wegwijzer om uit die situatie te komen. Ze wezen me de weg naar de voedselbank. Hielpen met papierwerk voor de belasting of de gemeente. Ze lieten mij niet in de steek en daarom zal ik hen ook niet in de steek laten. Ik ben aan deze mensen gehecht”, concludeert Leo.

“In slechte tijden waren ze er voor me, maar ik vergeet ze ook niet in goede tijden. Deze mensen hebben de power om mensen te helpen door die man hierboven. Ze zijn in Gods handen.”

Scroll naar boven