De leefwereld staat centraal
Wij kiezen ervoor om aansluiting te zoeken bij de leefwereld van mensen. Dat betekent dat de behoefte van de wijkbewoners het uitgangspunt is in onze werkwijze.
Wij maken maatwerk van liefde en nabijheid
Als er urgente zaken spelen, pakken we die meteen op, om daarna het hele plaatje in kaart te brengen. We willen met liefde, warmte en persoonlijke nabijheid naast wijkbewoners staan, waarbij we zo lang als nodig is present zijn en maatwerk bieden. We zijn vooral gericht op de leefwereld van mensen, waardoor het systeemdenken minder ruimte heeft in ons beleid.
Door onze eigenheid, benaderingswijze en professionaliteit zijn we onderscheidend en aanvullend ten opzichte van reguliere instanties.
Vinden, verbinden,
versterken, vieren en verdiepen
We weten dat veranderingen bij mensen niet van de ene op de andere dag ontstaan. Dat vraagt tijd, trouw en toewijding. We hebben een breed aanbod van activiteiten waarbij mensen kunnen aansluiten. Dat hebben we ondergebracht in vijf pijlers: vinden, verbinden, versterken, vieren en verdiepen.
Vinden
Veel mensen komen niet snel voor de dag met hun zorgen. Ze weten niet waar ze moeten aankloppen en soms is er wantrouwen of teleurstelling door negatieve ervaringen. Wij hebben voor hen een lage drempel. In de huiskamer kunnen bewoners vrijblijvend warmte vinden en zich thuis gaan voelen. Door wijkacties werken we op een positieve manier aan onze zichtbaarheid. En veel mensen komen via mond-tot-mondreclame bij ons.
Verbinden
Wie binnenkomt, mag op verhaal komen. Iedereen is welkom bij koffiemomenten, maaltijden en het brede groepsaanbod voor jong en oud. De persoonlijke aandacht helpt mensen hun verhaal te vertellen en vertrouwen te krijgen. Er ontstaan onderling nieuwe relaties, mensen voelen verbondenheid en ervaren de kracht van samen. De warme verbindingen werken mee in processen van heling en herstel en vooral het gevoel dat je gezien wordt en er niet alleen voor staat.
Versterken
Wie een hulpvraag heeft, ontvangt altijd een luisterend oor. We verwijzen direct door naar het juiste loket, of maken een afspraak voor een intakegesprek. Zonodig starten we gelijk persoonlijke begeleiding.
Met periodieke gesprekken werken we samen aan oplossingen. We schakelen waar nodig noodfondsen in om de situatie te stabiliseren. Als de stress afneemt, ontstaat er ruimte om na te denken over de toekomst en te gaan deelnemen aan groepsactiviteiten. Zo komt vanuit versterking ook weer ruimte voor verbinding.
Vieren
Voor ons betekent vieren dat wijkbewoners, vrijwilligers en stagiaires zich samen inzetten voor de samenleving, op die manier leren samenwerken en meer oog hebben voor de buurt en voor elkaar. We kijken niet alleen naar iemands problemen, maar ook naar iemands talenten. We vieren het als hulpvragers hulpgevers worden. We vieren onze successen samen, de kleine en de grote. Feestjes brengen warmte en scheppen verbondenheid.
Verdiepen
Wanneer mensen zich thuis voelen, kunnen er zomaar diepgaande gesprekken ontstaan over zingevingsvragen of pijnlijke verlieservaringen.
We bieden hiervoor alle ruimte en willen mensen daarmee graag verder helpen. We gaan naast hen staan om samen op zoek te gaan naar antwoorden of het verdriet een plek te geven. Naast deze pastorale gesprekken worden in groepsverband ook Bijbelse thema’s besproken, om hieruit lessen te trekken voor het dagelijks leven.