Bezoeker Koos – Van alleen thuis naar een volle agenda én een schoon en heel huis

1 mei 2024
Een ernstig verstopt en vervuild toilet, dat was misschien wel Koos’ grootste probleem. House of Hope hielp hem waardoor hij nu een schoon huis heeft én als bonus ook nog een agenda vol leuke uitjes met mensen die altijd klaar staan voor een lekker kletspraatje.
Gele cirkel

Hij is een echte jongen van Zuid. Oké, Koos is dan wel in het Dijkzigt ziekenhuis geboren – “Aan de andere kant van de Maasbruggen” –, maar daarna heeft hij altijd op Zuid gewoond. Als jongste van een gezin van negen. Zijn vader nam hem wel eens mee naar Feyenoord. Hij zag de grootste sterren van Feyenoord spelen: Coen Moulijn, Willem van Hanegem.
Tsja, Feyenoord, daar kan Koos uren over praten. Gelukkig kunnen een paar mensen die hij ontmoette bij House of Hope dat ook. In zijn appartement in Tarwewijk ligt een stapel magazines over Feyenoord klaar, samen met een vaantje en een speldje. “Die neem ik morgenavond mee”, legt Koos uit. “Bij het Eethuis van House of Hope zit iemand die ze wilde hebben.”

Papierwerk

Het Eethuis is één van de vele activiteiten van House of Hope die Koos bezoekt. Een paar jaar geleden vroeg vrijwilliger Louis of hij een keer langs wilde komen op de locatie in Tarwewijk. Louis hielp Koos al bij een andere instelling met zijn papierwerk, maar toen dat ophield, gingen ze er samen mee verder bij House of Hope.
Dat bracht nog meer voordelen mee, want hoewel de goedlachse en humorvolle Koos tevreden is met zijn leven – “Als ik maar eten en drinken heb, vind ik het goed” – is hij ook altijd wel op zoek naar gezelligheid. En dat is precies wat hij vindt bij House op Hope. Op dinsdag luncht hij bij House of Hope en om de week is er de mannengroep. Wat ze daar doen? “Een beetje lullen met elkaar.” Op woensdag bezoekt hij het Eethuis, op vrijdag is er weer een lunch en op zondag gaat hij naar House of Light. “Dat is eigenlijk een soort kerk.”

Verstopt toilet

Is zijn leven anders sinds hij bij House of Hope komt? Na kort nadenken kan Koos concluderen van wel. Hij vond het soms moeilijk om zijn huis schoon te houden, maar het meest vervelende was zijn verstopte toilet. Koos wist zelf niet zo goed hoe hij het moest oplossen. Met ondersteuning van House of Hope kan hij nu genieten van een vernieuwde douche en toilet. En deze zomer pakken ze ook samen zijn keuken aan. Daarnaast komt wekelijks een schoonmaakster langs om hem te helpen zijn huis schoon te houden.

Lolletje

Dat is fijn, want het leven is niet altijd even makkelijk. Er is zo veel om over na te denken en soms lukt dat gewoon niet. Onlangs ging Koos dan ook met een medewerker van House of Hope naar een dame die zijn intelligentie testte. Een serieuze zaak, maar Koos en de medewerkster hadden er de grootste lol. Koos weet overal een lolletje van te maken. En dat is makkelijker wanneer je anderen om je heen hebt, dan wanneer je alleen thuis zit.
De gezelligheid: dat is dan ook wat Koos het meest trekt aan House of Hope. Mensen om je heen, een gezellig kletspraatje. Kan hij dat iedereen aanraden? “Ach, kom maar gewoon een keer langs. Dan kun je het zelf ondervinden of je het leuk vindt.”

Scroll naar boven