Frits: Samen puzzelen is leuker dan thuis voor de tv zitten

2 april 2024
“Hoppa!”, zodra deze kreet door de huiskamer van House of Hope klinkt, weet je dat Frits er is.
Gele cirkel

Hij is de puzzelman van House of Hope. Iedere vrijdag pakt Frits zijn rollator, loopt de straat uit en haalt zijn puzzelplank tevoorschijn bij House of Hope Tarwewijk. Dat is een plank met ruimte voor puzzels tot wel 5000 stukjes. Afgetimmerd met een opstaand randje zodat de stukjes er niet af glijden. De plank is gemaakt door een andere bezoeker van House of Hope. Zo gaat dat hier: iedereen helpt elkaar.

Frits kwam spontaan een keer binnenwandelen toen vrijwilliger Martin hem vroeg eens langs te komen. Het was de tijd van de lockdown. Frits had weinig te doen. Hij zat vooral thuis en keek tv. Bij House of Hope zag hij een legpuzzel liggen en meteen laaide zijn oude liefde weer op. Vroeger maakte hij namelijk graag puzzels. 5000 Stukjes, hij draaide er zijn hand niet voor om. Het is gewoon een lekkere hobby: met je handen iets creëren, soms wel tien minuten zoeken naar het juiste plekje voor een puzzelstukje en dan dat lekkere gevoel als ‘ie past: “Hoppa!”.

Kletsen, koffie en een koekie

Zo ontstond de vaste traditie voor Frits: puzzelen op vrijdag bij House of Hope. Regelmatig schuiven mensen aan om even mee te helpen. Dat is altijd gezellig. “Thuis klets ik alleen met mijn vrouw. Nu kom je ook met andere mensen in aanraking. En je krijgt koffie en een lekker koekie. Vaak zijn die ook nog vers gebakken door een andere groep binnen House of Hope.”
Samen met twee medewerkers van House of Hope puzzelde hij in 2021 in Amerongen mee aan een puzzel van 14 vierkante meter voor het goede doel. Zijn oude hobby brengt hem inmiddels dus weer veel plezier.

Ook omdat hij via het puzzelen kennismaakte met de mannengroep die twee keer per maand op de dinsdag plaatsvindt bij House of Hope. “Soms kijken we een aflevering van Zembla en praten we er daarna samen over, maar we spelen ook bingo of gaan een avondje relaxen met sjoelen en schaken.”
Inmiddels komt ook zijn vrouw naar House of Hope. “Zij is heel creatief. Ze bakt taarten en maakt kunstwerken. Ze zit nu bij de Lief en Leed groep. Zij maken onder andere kaarten voor mensen die een hart onder de riem kunnen gebruiken. Het is mooi dat ze nu iets kan doen met haar creativiteit.”

Scroll naar boven