House of Hope in Rotterdam-Zuid bestaat 20 jaar

15 mei 2024
House of Hope in Rotterdam bestaat dit jaar twintig jaar. Het werk van de stichting begon met een inloophuiskamer in de Tarwewijk in Rotterdam-Zuid.
Gele cirkel

Inmiddels zijn er locaties in de wijk Katendrecht, Beverwaard en sinds begin dit jaar ook in Lombardijen. Volgens directeur Cor Hubach is die locatie nu twee dagdelen per week open en is dat veel te weinig. ‘De nood in de wijk is groot. Het is dan ook onze wens dat we vanaf begin volgende jaar minimaal drie dagen open kunnen zijn.’

Het echtpaar Cor en Elsbeth Hubach, oprichters van House of Hope, blikken terug op de afgelopen jaren. “Twintig jaar geleden riep God ons van Groningen naar Rotterdam. We werden geconfronteerd met immens leed achter de voordeur, en kwamen veel eenzaamheid en gebrokenheid tegen. En dat is nog steeds zo. Voor een deel van de wijkbewoners is het lastig de weg naar de reguliere zorg- en welzijnsinstellingen te vinden. Het is vaak te afstandelijk, te weinig ruimte voor maatwerk en er is minder vertrouwen in officiële instanties. Hierdoor wordt een groep wijkbewoners onvoldoende bereikt. Zij worden niet gezien, waardoor zij zorg mislopen. Juist voor hén willen wij er zijn.” House of Hope heeft zich al die jaren onderscheiden door haar informele en familiaire karakter.

De groei van House of Hope is ook zichtbaar in getallen. Het aantal hulpverleningstrajecten is gegroeid van 25 naar ruim 1.000 per jaar en het aantal contacten van 1.885 naar 67.680. De individuele noodhulp is gegroeid van een paar honderd euro naar ruim € 240.000 euro per jaar en het aantal vrijwilligers van 25 naar 400.

House of Hope vraagt donateurs, maar ook kerken en bedrijven om in het kader van het twintigjarig jubileum het mogelijk te maken dat de locatie in Lombardijen structureel langer open kan.
Hubach: “Lombardijen wordt getekend door onveiligheid, overlast en eenzaamheid. Er is weinig sociale binding en hoge schooluitval, waardoor veel jongeren afglijden naar de criminaliteit en/of verslavingen. Mensen die nergens anders terecht kunnen, vinden in de inloophuiskamers van House of Hope een hartverwarmende plek”.

Ga voor meer informatie over het jubileum naar de speciale jubileumpagina www.houseofhope.nl/20jaar

Scroll naar boven