Vakantieweek voor gezinnen in schulden

28 oktober 2022
Als je dagelijks in de zorgen zit over je geld of maar met weinig mensen contact hebt, is een vakantie één grote belevenis. Vijftig wijkbewoners hebben genoten van een gezamenlijke vakantie.
Gele cirkel

Vijftig wijkbewoners uit Rotterdam-Charlois zijn in de herfstvakantie, samen met medewerkers van House of Hope, op vakantie in Noord-Brabant geweest. Behalve ontspanning willen we hiermee de community versterken en het netwerk van de wijkbewoners verbreden. “In Nederland voel ik mij alleen met mijn kinderen, maar tijdens deze vakantie voelde ik ‘samen’. Het voelde thuis”, aldus een van de wijkbewoners.

Het is voor het eerst dat we een vakantie met wijkbewoners hebben georganiseerd. Hiervoor kwamen gezinnen in aanmerking die onder beschermingsbewind staan of in een schuldhulpverleningstraject zitten, of geen of zeer beperkt netwerk hebben. De vakantie zorgde ervoor dat gezinnen uit de dagelijkse sleur en zorgen zijn en zich konden ontspannen.
Met elkaar deden we corvee, maakten wandelingen en volgden workshops. Voor kinderen werden dagelijks binnen en buiten activiteiten georganiseerd, zoals tafeltennis, lasergame en een vogelhuisje maken.

De wijkbewoners genoten met volle teugen. “Ik heb al mijn problemen thuis achter kunnen laten”, zei de één. Een ander gaf aan dat ze echt tot rust kwam. “Er was ruimte om te wandelen in de natuur. Er waren geen geluiden van trams, ambulances, overlast, etc. Het was een bijzondere beleving”.

Volgens maatschappelijk dienstverlener Lennart heeft zo’n week veel impact. “Voor deze gezinnen is zo’n week echt een steun in de rug. We genoten van de samenhang in de groep; van het samen eten, samen lachen en samen spelen. Deze vakantie voelde als een gezellige vakantie met familie”.

Scroll naar boven