Van supermarkteigenaar naar een kelderboxwoning

8 oktober 2022
Achmed is ondernemer in hart en nieren en heeft een goedlopende supermarkt. Tóch wordt een kelderbox z’n woonplek…
Gele cirkel

Hij is een jaar of 35 als hij naar Nederland komt. Met z’n ondernemersgeest is het voor Achmed niet moeilijk: hij start een kleine supermarkt. De Nederlandse taal spreekt hij nauwelijks, maar binnen z’n eigen cultuur kent hij z’n cliënten persoonlijk en bouwt niet alleen een goed klantenbestand, maar ook een vriendschapsrelatie met hen op.

Hij bestaat niet meer

Het tij keert als het in z’n thuisland niet goed gaat. De politieke situatie zorgt ervoor dat hij niet zomaar z’n familie kan bezoeken. Wanneer familieleden overlijden en hij niet bij de begrafenis kan zijn, hakt dat er stevig bij hem in. Hij verwaarloost z’n winkel en vergeet de huur van woning en winkel te betalen. Het gaat bergafwaarts met hem. Hij wordt uit z’n huis gezet en vijf jaar lang zijn kelderboxen z’n woon- en slaapplek. Hij heeft geen woonadres meer, is daardoor niet meer verzekerd bij een zorgverzekeraar en staat ook niet meer ingeschreven bij de Gemeentelijke Basis Administratie. Hij leeft nog wel, maar bestaat niet meer…

Samen naar de straatdokter

Gelukkig heeft Achmed nog een paar vrienden. Ze attenderen hem op House of Hope. Als hij op gesprek komt, is er weinig meer over van de ooit zo ondernemende en vrolijke Achmed. Hij blijkt ook nog eens ernstig ziek te zijn. Samen met de maatschappelijk dienstverlener gaat hij naar de straatdokter, die zich specifiek richt op mensen die niet verzekerd zijn. Vervolgens gaan ze samen naar de gemeente, om het bewijs te leveren dat Achmed nog altijd bestaat en nooit uit Nederland vertrokken is.

Ondernemersgeest

In de maanden die volgen motiveren we Achmed om gebruik te maken van de opvang voor daklozen. Dat is altijd nog vele malen beter dan te slapen in kelderboxen. In de opvang valt hij op een positieve manier op. Hij gebruikt geen drugs en alcohol, en doet graag mee met activiteiten. Z’n ondernemersgeest komt weer bovendrijven.

Het gaat zo goed met Achmed dat hij weer op zoek kan gaan naar een eigen woning. Inmiddels heeft hij die, en bouwt hij langzamerhand het contact weer op met z’n drie tienerkinderen.

Scroll naar boven