Werken aan een stevige basis

3 juni 2021
Het is mooi om te zien hoe Hanna met enthousiasme bouwt aan een stevige basis voor een toekomst in Nederland.
House of Hope - Verhalen - Werken aan een stevige basis
Gele cirkel

Werken aan een stevige basis

Hanna is een jonge vrouw van 21 jaar. Ze is het oudste van drie en heeft nog een broertje en zusje. Ze was 15 jaar toen ze als vluchteling vanuit Eritrea naar Nederland kwam. Haar familie zou later via gezinshereniging ook naar Nederland komen. Hanna heeft veel onderdrukking en misbruik meegemaakt. Eenmaal in Nederland aangekomen, heeft ze twee jaar in een opvanghuis voor Eritrese meiden gewoond. Langzamerhand ging het beter met haar, tot een goede vriendin zelfmoord pleegt. Dit geeft Hanna naast diep verdriet ook stress en ontneemt haar veel levensvreugde.

Dronkenschap en agressie

Haar familie is inmiddels in Nederland en Hanna volgt een mbo-opleiding. Ze doet nare ervaringen op met jongens en voelt zich vaak onveilig. Ook thuis is het niet veilig als haar vader regelmatig dronken thuiskomt en ruzie maakt met haar moeder en broertje. Haar broertje wordt met de dag agressiever. Uiteindelijk pakt ze haar spullen en gaat weg. Ze gaat bij een vriendin op de bank slapen, maar deze vriendin heeft ook zelf begeleiding vanuit een instantie. Haar begeleider maakt zich zorgen en schakelt House of Hope in om contact te leggen met Hanna.

Gemotiveerd om stappen te zetten

Als we kennis maken met Hanna, zien we een vrouw die voor haar leeftijd al veel te veel heeft gezien en meegemaakt. Maar ook iemand met kracht, motivatie en vechtlust. Ze spreekt goed Nederlands en is erg toegewijd aan haar opleiding. Met stralende ogen vertelt ze dat ze verpleegkundige wil worden. Haar hele verhaal komt op tafel. Ze voelt zich gehoord en gezien, waardoor ze veel vertrouwen geeft.

Het vinden van een betaalbaar huis blijkt niet makkelijk. Uiteindelijk vindt ze een huis waar ze samen met haar vriendin kan gaan wonen. Ze betaalt nu mee aan de huur en vindt een baantje naast haar opleiding. Daarnaast ziet ze haar zusje en moeder weer regelmatig. Ze geeft aan dat House of Hope haar op een belangrijk kruispunt in haar leven heeft geholpen en gemotiveerd om stappen in de goede richting te zetten.

Deze vertrouwensrelatie met House of Hope maakt dat Hanna zich vrij voelt om regelmatig voor hulp langs te komen. Ze bespreekt hoe het met haar gaat en welke stappen ze neemt. Ze wil na haar mbo-opleiding doorstuderen, zodat ze verpleegkundige kan worden. Het is mooi om te zien hoe Hanna met enthousiasme bouwt aan een stevige basis voor een toekomst in Nederland.

Scroll naar boven