Willem: “M’n moeder was leugenachtig en onbetrouwbaar”

27 september 2023
Naar de uitvaart van z’n moeder is hij niet geweest. “Ze heeft zoveel gelogen en bedrogen.” Tot op de dag van vandaag ondervindt hij daarvan de gevolgen. Hij vindt het maar moeilijk om mensen te vertrouwen. Niettemin voelt hij zich helemaal op z’n gemak bij House of Hope waar hij hulp heeft gekregen en een gewaardeerde vrijwilliger is.
Gele cirkel

Vreemd gegaan

“Ik ben 51 jaar geleden geboren en heb een oudere broer en zus. Toen ik negen jaar was, zijn m’n ouders gescheiden. M’n moeder was vreemd gegaan met een Turkse man en kreeg daar een relatie mee. De eerste jaren heb ik bij m’n vader gewoond en die waren eigenlijk best prima. Ik kreeg extra zakgeld, want m’n vader wilde het ons natuurlijk naar het zin maken.
M’n moeder sprak echter veel kwaad over m’n vader en ik geloofde haar. Daar heb ik tot op de dag van vandaag nog spijt van. Ik ben toen bij m’n moeder gaan wonen en heb zelfs haar naam overgenomen. Als ik het geld had, zou ik dat liever gisteren dan vandaag veranderen. M’n moeder was manipulatief, leugenachtig en totaal onbetrouwbaar. Als kind heb je dat niet door.

Schulden

Samen met haar nieuwe partner had m’n moeder een café, en daarna een snackbar. Intussen had ik de HAVO en de MEAO gedaan. Daarna had ik allerlei baantjes. Het geld wat ik daarmee verdiende, moest ik aan m’n moeder geven. Dat was echt niet leuk.
Op een gegeven moment ging de snackbar failliet, en startte m’n moeder een chauffeurscafé. M’n broer en ik werkte daar ook. Ik was bedrijfsleider. Doordat er in de buurt van het café allerlei wegrenovaties waren, is het café failliet gegaan. We bleven achter met bergen schulden.
Omdat ik bedrijfsleider was, moest ik tekenen voor de schulden. Ik had geen keuze. Ik had geen inkomsten en geen spaarpotje. M’n broer en zus kwamen ook in de problemen want m’n moeder had geld van hen geleend. Wat ze dus nooit meer terugkregen.
Ik ben keihard gaan werken in de horeca om m’n schulden af te betalen. Dat was totaal onmogelijk, zeker toen de belastingdienst nog kwam om beslag te leggen op mijn loon, om de schulden te betalen. Ik besefte dat ik nooit van de schulden zou afkomen.

Vergroeid

In deze periode ben ik bij m’n zus in Rotterdam gaan wonen. Dat was geen ideale situatie, en toen heb ik zelf een huis gekocht. De BKR (een kredietregistratiebureau) wist niet dat ik schulden had, anders had ik natuurlijk nooit een huis kunnen kopen.
Door de gevolgen van de reuma, die ik twaalf jaar geleden kreeg, kon ik helaas niet meer werken. Ik heb allerlei medicatie gehad, maar die helpen onvoldoende. Vooral m’n rechterhand vergroeide erg. Ik kreeg een uitkering en kon het aardig redden.

Kapotte cv-ketel

Tot het moment dat midden in de winter de cv-ketel stuk ging. Ik ging naar de Vraagwijzer van de gemeente om hulp, en die stuurde me door naar House of Hope. Daar zorgden ze ervoor dat ik een nieuwe cv-ketel kreeg.
Omdat ik nog veel schulden had, hebben ze mij doorverwezen naar een bewindvoerder. Die heeft al mijn financiële zaken geregeld en een spaarpotje opgebouwd. Met dat geld heb ik m’n schuld kunnen aflossen, en sinds begin dit jaar ben ik schuldenvrij en regel ik m’n financiën weer zelf.
Ik ben inmiddels ook alweer een paar jaar vrijwilliger bij House of Hope. Ik ben gastheer en ontvang bezoekers met koffie en thee. Ook bezoek ik mensen en doe ik mee met de mannengroep. Ik zat veel thuis, en het is fijn om nu sociale contacten te hebben. Ik voel me nu nuttig.

Gelogen en bedrogen

Met m’n moeder heb ik jaren geleden alle contact verbroken. Ze heeft zoveel gelogen en bedrogen. Toen ze is overleden, ben ik ook niet naar de uitvaart geweest. Met m’n vader heb ik redelijk goed contact.
Verder heb ik eigenlijk niet heel veel mensen om me heen. Ik vind het moeilijk om mensen toe te laten. Daarom ben ik blij dat ik bij House of Hope terecht kan.”

Scroll naar boven